donderdag 8 maart 2018

61. Het monster dat ‘angst’ heet. Een vraagje aan blinden en slechtzienden.
Een vreemde ervaring zette me aan om deze pagina te schrijven. Ik stelde mezelf de vraag of ik wel zo persoonlijk moest gaan in het delen van deze informatie maar kwam tot de conclusie dat het misschien niet alleen mij zou helpen een antwoord te vinden maar ook lotgenoten een kans geven om soortgelijke ervaringen te delen.

Hoewel ik mezelf constant en vooral heel overtuigend wijsmaak dat ik er wel kom en als anderen het aankunnen zonder zicht dat het mij ook wel zal lukken. Toch zit het daar diep in mij het monster dat ‘angst’ heet. Het komt niet vaak aan de oppervlakte maar nu, een paar dagen geleden, de eerste keer in een droom. 


Een droom waarin ik bij de oogarts een andere onbekende (in realiteit onbestaande) uitweg moet nemen en daardoor mijn man uit het oog verlies. Ik stap een lift in met anderen maar weet totaal niet waar ik heen moet. Ik zie alleen vage kleuren en bewegende schimmen. Ik probeer angstvallig en tevergeefs de liftknoppen te zoeken. Wanneer de lift zich opent loopt een schimmige waas langs me naar buiten maar heb ik geen flauw idee waar ik me bevind. Mijn vraag waar ik de uitgang kan vinden blijft onbeantwoord. In een massa word ik terug in een andere lift gezogen en ook daar sta ik alleen en hulpeloos, zo gaat het nog een tijdje door tot ik uiteindelijk wakker schrik…


Dit is de eerste keer dat ik een nachtmerrie heb die gerelateerd is aan mijn oogproblemen en waar ik eigenlijk toch wel van versteld sta omdat ik in het leven niet alleen het gevoel heb maar echt ook van overtuigd ben dat ik daar totaal anders over denk. 

4 jaar geleden was mijn zicht er  heel slecht aan toe en toch heb ik daar heel rustig op gereageerd en wist ik ook hoe ermee om te gaan dus is deze plotse ervaring wel vreemd voor mij. Nu is het wel zo dat ik sinds ik heel klein ben een angstig gevoel heb in het donker. Bij de meeste mensen verdwijnt die met ouder worden maar bij mij blijft het onbehaaglijke gevoel zich opdringen. Als 5-jarige kreeg ik samen met mijn ouders, tot twee maal toe, te horen dat me nog een 3tal jaar zicht gegund was en dan onherroepelijk blind zou zijn. Ik ga er dan ook van uit dat dit gevolg voortvloeit uit het jarenlange besef dat het ooit helemaal donker wordt en dat zo toch die angst in mijn onderbewustzijn zijn grip heeft. 


Dit zijn heel persoonlijke ervaringen en ik kan me voorstellen dat mensen deze niet echt willen delen maar toch zou het heel wat lotgenoten kunnen helpen in het omgaan en begrijpen van hun dromen en angsten. Ongetwijfeld zijn er mensen die hun zicht volledig ontnomen zijn die ons daarbij goeie raad kunnen geven of aangeven wat hun ervaringen waren. Zij doorstonden immers reeds het hele proces. Kan dit hier een opening van een gespreksonderwerp worden? Ik ben benieuwd.Vreemde anekdote : Toen onze zoon naar de orthodontist moest om blokjes op zijn tanden te zetten werd eerst een uiteenzetting gegeven hoe alles ging verlopen waarbij we als ouders verwacht werden. Op dat moment bedroeg mijn zicht zo goed als niks links en rechts 2/10 (waarbij lichten tot wel 5dubbel binnenkwamen). In een dokterspraktijk met witte vloeren, kasten, stoelen was het dus wel goed dat mijn man me door het labyrint naar het bureau van de dokter leidde. Hij gaf een heel gedetailleerde uitleg met de nodige platen die hij van onze zoon zijn prachtige tanden had genomen. Ik luisterde vooral naar het hele verhaal. Toen alles duidelijk was maakte hij een opmerking over mijn zicht en vroeg hoeveel ik nog zag. Ik gaf hem wat info en daarbij merkte hij op dat hij -5D had en het verschrikkelijk vond om lenzen te dragen, een bril al zeker hatelijk vond en als hij ze niet op had geen steek meer zag. Om mij nog een beetje op te monteren voegde hij eraan toe dat indien hij een zicht zoals het mijne zou hebben gewoonweg niet meer zou willen leven. Ik duikelde bijna van mijn stoel, nochtans stond die mooi onder m'n kont. Een beetje verontwaardigd maakte ik hem duidelijk dat je daar, ondanks alles, wel leert mee leven en dat er mensen zijn die niks meer zien en ook verdergaan met hun leven. De arme man kon jammer genoeg niet overtuigd worden. Het was ook de laatste keer dat ik onze zoon daar mee vergezelde. Ik wou vooral geen negatieve gedachten aanwakkeren bij de nauwdenkende man.

Mijn facebookpagina : Hoge Myopie

Reacties kunnen hieronder gegeven worden. Alvast bedankt aan degene die een bericht achterlieten! Hopelijk volgen er nog! 

17 opmerkingen:

 1. Wat een eerlijk verhaal Anja.
  Die dromen/nachtmerries klopt wel maar variëren van angst tot het doen van geweldige dingen. Maar die angst en/of onbehaaglijke gevoelens kom ik in het dagelijks leven ook tegen en veroorzaakt soms een zware vermoeidheid van alle inspanningen. Met het beetje dat ik nog zie een paar maanden terug een treinreis gemaakt waarbij vijf keer overgestapt moest worden. Ik had twee goedzienden bij me die echt hun best deden rekening met me te houden, maar tijdens de overstappen op onbekend terein is het toch een keer gebeurd dat ik ze uit het oog verloor door de drukte. Maar gelukkig waren zij zo allert en hielden mij op afstand in de gaten waardoor het allemaal goed kwam. Maar als je dan over angst praat zijn dat de momenten waarop deze de overhand kan krijgen. Op bekend terrein is het niet zo een probleem, maar op vreemde grond ben ik zeker niet de grootste held. Tot overmaat van ramp heb ik ook een jaar of 8 de bezitter geweest van een angststoornis wat het er allemaal niet eenvoudiger op maakte, maar daar ben ik op eigen kracht en dankzij internet overheen gekomen. Maar om met het motto te eindigen, ja zo af en toe komen al dit soort zaken geregeld in mijn dromen voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat ook jij jouw ervaringen hier wil delen Arie. Ik hoop dat dit nog meer mensen aanzet hier te getuigen hoe zij dit ervaren en ermee omgaan. Wat knap ook dat je zelf je angsten kon overwinnen. Dank je wel voor je reactie Arie.

   Verwijderen
  2. Graag gedaan en zoals je schrijft hoop ook ik dat er meer mensen gewoon hun ervaringen en opmerkingen hier delen want het kan anderen heel veel helpen en sterken.

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Enge droom ...toen ik 0 op 10 zag (zware cataract)met rechts en nog een beetje met links . Droomde ik dat ik alles zag en van felle kleuren ,maar toen ik wakker werd was alles weer donker...gewoonlijk heeft een droom wel iets met de realiteit te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel fijn om te weten dat je dan toch nog die kleuren kan dromen hé. Ik vraag me af of mensen die al jaren blind zijn dat ook nog kunnen of die met de tijd vervagen. Dat zou ik heel jammer vinden want kleur is voor mij wel heel belangrijk. Dank je voor je reactie hier Els! Alweer een ervaring die we kunnen delen.

   Verwijderen
 4. Adri : Pffff, inderdaad een vreemde, beangstigende droom.... Ik onthou niet al mijn dromen. Droom wel eens dat ik verdwaald ben maar niet dat ik slechter zie geloof ik. Ik zal eens opletten. En wat een domme onempathische man! Úberhaupt dat hij zo negatief denkt, maar ook dat hij dat tegen jou zegt, lekker opbeurend! Je zal maar al in een depressie zitten, wordt het er niet beter op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, was een vreemd man. Maar had er eerlijk gezegd meer medelijden mee dan dat ik het voor mezelf erg vond...

   Verwijderen
 5. Ire ; Heel herkenbaar. Mijn laatste controle was 4,5 week terug. Over 1,5 weer een controle. En ja ik ben bang. Omdat ik de laatste tijd toch weer het idee heb dat mijn zicht wat minder is. En het continu confronterend aanwezig is. En het alles zou kunnen veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel sterkte en zoals je hier kan lezen...je bent zeker niet alleen dus toi, toi, toi!

   Verwijderen
  2. Arie : Ja Irene een terechte angst waar in deze groep naar ik denk het merendeel over mee kan praten.

   Verwijderen
  3. Ire Ne �� fijn dat we elkaar hebben

   Verwijderen
 6. Ik kan (nog) autorijden en zie dus nog (relatief) goed, maar de macula degeneratie (als dat het is, want de oogarts zegt nooit wat het precies is, dat is toch ook raar? Volgende keer wil ik wel een precieze diagnose hebben ...) hindert me wel. Daar heb ik geen dromen over.
  Maar toen ik 13 was kreeg ik lenzen ter vervanging vd jampotbodems en daarna heb ik jarenlang gedroomd dat ik die dingen kwijt raakte! Dat ik in een zwembad achter mn lenzen aan zwom, dat soort dingen. Ik ben er natuurlijk ook wel eens 1 kwijtgeraakt, maar niet vaak.
  Nu heb ik na de catarctoperaties geen lenzen meer.
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Esther, bij mij heeft de oogarts het omschreven als ‘Maculadegeneratie ten gevolge van de hoge myopie’. Voorlopig heb ik dat alleen in mijn slechte oog en blijft mijn rechteroog gelukkig nog gespaard want het is inderdaad een heel vreemd zicht. Is het beeld dan niet te vervormd om met de wagen te rijden?
   Achter je lenzen aanzwemmen, die is wel goed Glimlach. Dat heb ik nooit gedroomd. Ik ben er in de loop der jaren ook wel wat kwijt geraakt maar zal toch wel beperkt zijn tot een stuk of 3, meestal vond ik ze toch terug of zat ze ergens bovenaan of onderaan mijn oog of zelfs gewoon bovenop mijn andere in hetzelfde oog. gr, Anja

   Verwijderen
 7. Haha, twee lenzen in 1 oog! Dat heb ik ook wel eens gedaan, herkenbaar! Mijn oogarts zegt: dystrofie van de macula door de hoge myopie.
  Alleen links zit er een vlek midden in mn gezichtsveld. Daarmee kan ik niet meer lezen. En in die vlek past een auto, die dan ineens op komt dagen als je dichterbij komt. Maar gelukkig is rechts nog goed, daar kan ik mee lezen en auto's (en fietsers!) op alle afstanden zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super dat je nog je ene oog hebt! Die is dan waarschijnlijk ook nog sterk genoeg om je andere te ‘overrulen’ daar ligt bij mij het probleem. Geniet vooral heel hard van het autorijden. Dystrofie heb ik nog niet van gehoord. Maar misschien gelijkaardig aan maculadegeneratie.

  BeantwoordenVerwijderen