maandag 7 oktober 2019

85. Doseren van kijkuren en energie.


De zomervakantie breekt aan en mijn hoofd zit vol ideeën om ons huis toch een beetje onder handen te nemen. Onze jongens zijn de hele zomer thuis en van die mankracht wil ik gretig gebruikmaken. Het tuinhuis gaat tegen de vlakte en er wordt een nieuw in elkaar getimmerd. In deze omschrijving lijkt dat heel simpel, in mijn hoofd ging het ook wel vlotjes maar in werkelijkheid komt er toch wat bij kijken. Ik had de indruk dat we een heel bos door onze tuin hadden gedragen tegen de tijd dat het nieuwe er stond en aanhangwagens met eindbestemming containerpark vullen waren we eveneens keien in geworden. 

De liters beits die ik gebruikte om te zorgen dat ook dit tuinhuis zijn 20e verjaardag kan vieren zijn niet te tellen. Heel trots heb ik mijn manier gevonden om dit toch tot een mooi resultaat te brengen. Borstel in de pot op de plaats waar ik het laatste kwam en bij de laatste verfveeg de pot terug ter plaatse houden. Je voelt ook mooi wanneer het goedje volledig is opengesmeerd door de vlotheid in de veeg. Zo ging het prima. Ondertussen werd onze trap onder handen genomen waardoor de lichtinval in de hal een nieuwe frisse look geeft. Ik vond dat de kast boven toch ook wel een lichter kleurtje kon gebruiken en terwijl ik de ‘tuinhuisverftechniek’ met hulp van leesbril en afstand van een aantal cm toepaste, nam ik er nog even de naastgelegen kist bij voor een extra likje. Ja, mooie werken verricht met de hele familie! Een zomer om trots op te zijn. 

Een weekje rust met mijn man zou deugd doen. Zakynthos zou het worden, een klein prachtig eilandje ten westen van het Griekse vasteland. De mooie natuur gaf alweer een boost en wat een rustig weekje zou worden zat plots toch wel vol met een paar activiteiten. Bij het maken van een prachtige boottocht besefte ik dat het genieten van de verderop gelegen kustlijn me heel wat energie kostte maar je kan toch moeilijk je oog sluiten bij al dat moois. 

Het haventje ligt op 15 minuten stappen van het hotelletje dus gaan we die tijd zeker niet besteden in een muffe aircobus, lekker wat hellingen op- en afstappen dus. Een tweede boottocht gingen we op zoek naar de plaatselijke schildpadden die er talrijk aanwezig zouden zijn. Ook daar werd het geconcentreerd zoeken. Tijdens een uurtje snorkelen vonden we zelf, dankzij een tip van een koppeltje in een kano, een indrukwekkend exemplaar. Wondermooi! 



Ondanks het feit dat we iedere avond op tijd de rust opzochten voelde ik de vierde dag dat een paar uurtjes middagrust niet teveel waren. Die leken wonderen te doen dus kon er nog wel een dagje op de quad aan af. Zalig achterop genieten van het zonnetje, de warme wind, de talrijke olijfbomen, groene bergen, witte strandjes en ruwe rotsen,…meer moet dat niet zijn. 

Op het eind van onze dag nog even snorkelen maar daar kwam mijn man pijnlijk in aanraking met de vlijmscherpe rotsen toen hij na het snorkelen uit het water wou komen maar er al even snel terug in zat. Zo werden de twee laatste dagen echte rustdagen met als hoogtepunt van extreme sensatie de kalkoen die de haan, door het hele afgesloten stuk tuin van het hotel, achterna zat en hem zo de stuipen op het lijf joeg en een moment van inventiviteit van mijn man waarin hij ontdekt dat een opgerolde handdoek langs zijn ruggengraat ervoor zorgt dat zijn pijnlijke brandwonden het ligbed niet raken. De rustavonden op de kamer werden ingeruild voor het gezellig tateren met twee sympathieke Nederlandse koppels en laat tateren nu net één van mijn favoriete bezigheden zijn.

Thuisgekomen ging alles nog vlotjes. Dus nog even wat bezoekjes doen en bezoekjes krijgen, foto’s kijken, filmpjes van onze filmster nog maar eens bekijken, nog twee tijdverslindende telefoontjes plegen en een 10-tal dagen na onze thuiskomst was het er terug. Het monsterlijke gevoel dat langs binnenin zijn weg zoekt door mijn hele lichaam. De krampachtige bibber, het begin van de moeilijke praat- en denkmomenten en die vervloekte vermoeidheid. Gelukkig weet ik ondertussen al dat ik dan onmiddellijk moet ingrijpen dus bouw grote rustpauzes in. Wanneer ik mijn bed inkruip voelt het alsof de zwaartekracht op z’n minst is verdubbeld en word ik letterlijk in mijn matras gezogen, zo moe.

Mijn batterij staat duidelijk terug op haar minimum. Wat zou het toch handig zijn om een ingebouwd alarmsysteem te hebben dat op het eind van iedere dag aangeeft wat ik nog mag benutten of wanneer de teller vol is…Op voorhand inschatten wat wel en niet, is zo moeilijk…het moment dat je geniet je activiteiten te moeten staken voelt niet natuurlijk…

Ondertussen zijn we een paar weken verder en ben ik er terug bovenop. Deze keer zonder medicatie wat ik al een hele vooruitgang vind. Ik bouw nog steeds op tijd en stond wat rust in en voel dat het goed is…


Anekdote : Op de luchthaven ga ik even de toiletfaciliteiten bezoeken. Wanneer de handdroger die naast de lavabo’s hangt maar niet werkt tikt een dame me vriendelijk op de rug om me mee te delen dat ik al de hele tijd aan een, stuk dus zwart, digitaal reclamebord sta te prutsen. Glimlachend maakt ze me duidelijk dat de doekjes een beetje verderop hangen…

Met dit voorval vrees ik al voor de rest van de reis. Maar alles verloopt, op een stootje hier en daar na, verrassend vlot. Ik help zelfs een goeie 80-er, die aan het tweedelig trapje in het restaurant staat. Met een bord in de ene hand én zijn wandelstok in de andere, overpeinzend hoe hij nu die leuning moet vastnemen, haal ik hem uit zijn dilemma door zijn bord over te nemen en te vragen waar hij graag gaat zitten. De rest van de week krijg ik een brede glimlach bij iedere ontmoeting. Mijn man zegt nog even : ‘een geluk dat hij je niet kent want anders had hij nooit zijn bord aan je toevertrouwd’.

nog eentje : Het buffet werd steeds heel mooi opgesteld en we gingen iedere keer eerst even een kijkje nemen waarbij mijn man alles benoemde van de hoofdgerechten. Het slabuffet varieerde minder dus daar trok ik wel mijn plan mee en onder het moto : ik lust wel alles nam ik dan een paar schepjes. Er stond heel regelmatig een schotel met stukjes geroosterde paprika, iets waar ik dol op ben. Dus nam me een beetje op mijn bord. Toen de eerste hap naar binnen ging vond ik de paprika wel heel verdacht op rode biet lijken waarschijnlijk het enige waar ik niet zo gek op ben...Toch was deze zo goed klaargemaakt dat ik me zelfs een tweede portie ging opscheppen. Nooit te oud om smaken te leren aanvaarden dus.


Mijn facebookpagina : hogemyopie

De besloten groep : oogvereniging hoge myopie.

De groep doet het ondertussen zo goed. Zoveel mensen vinden hun weg ernaartoe en vinden er antwoorden, troost en ervaringen. Ik wil langs deze weg Gerlof nog eens heel hard bedanken voor zijn enorme inzet voor 'hoge myopie'. Samen met de oogvereniging (en een paar extra vrijwilligers uit de groep) werd al heel wat bereikt en werd 'hoge myopie' op de kaart gezet!


Website : www.hogemyopie.nl  


vrijdag 16 augustus 2019

84. Een routine oogonderzoek. Of toch niet. + Kinderen met (hoge)myopie.





Het is weer zover. De 6 maandelijkse controle. Ik ga er heen met een gerust hart. Alles lijkt ok, de lichte ontsteking in het linkeroog was vrij snel genezen dankzij de druppels. Mijn hoofd doet het terug goed na het alweer vreemde gedrag. Gewoon even op controle dus. Even opmeten van de sterkte en de oogdruk, alles ok. Er is een nieuwe onderzoekskamer ingericht waar de optometriste de voorbereidende onderzoeken kan doen. Op zich vind ik dat een prima zaak, dit helpt om de oogarts het echte werk te laten uitvoeren. Alleen, de muur staat zo dicht. De muur waarop de letters staan. Ik weet wel dat alles gekalibreerd wordt zodat de afstand en de grootte van de letters op de juiste manier worden weergegeven maar ik heb daar een heel slechte ervaring mee. Om één of andere reden lukte het beter om op een kortere afstand te lezen dan verderop. Ik krijg een naar gevoel als ik eraan denk maar besluit er het beste van te maken. Mijn huidige oogarts is ondertussen volledig op de hoogte hoe mijn ogen in elkaar zitten en dat maakt toch een heel groot verschil.

Er wordt eerst zonder bril getest. Een beetje vreemd aangezien dit nog nooit eerder werd opgemeten maar we gaan ervoor. Links krijgt eerst de kans en geeft me de kronkelende letters, zelfs met correctie is het toch moeilijk om me te concentreren door de draaiende bewegende letters. Op een bepaald moment staan er zoveel in elkaar vloeiende spaghetti-slierten en schaduwen dat het wel een W of een M moet zijn maar het maakt me gewoon gek in mijn hoofd. Dit is echt niet mijn meest favoriete onderzoek, die lettermuur. Rechts is aan de beurt. Plots steekt ze er een extra glaasje voor en vraagt hoe dat gaat.

Wel het gaat beter, de ‘O’ wordt een duidelijke ‘C’ maar voelt vermoeiend aan. Het ‘normale’ glas geeft meer rust. Ik vertel nog eens hoe het zit met mijn hoofd wanneer ik me teveel moet concentreren of teveel indrukken krijg en er komt niet echt een vervolg op de meting. Nog even in het boekje kijken, daar heb ik de indruk dat dat vroeger vlotter ging…Ik mag bij de oogarts binnen en er wordt heel nauwkeurig naar het netvlies gekeken. De oogdruk nog eens goed opgemeten en die is in orde. Hij maakt me er attent op dat bij het volgende onderzoek zeker nog eens een gezichtsveld moet opgemeten worden. Maar verder niet echt iets.



Wanneer ik buiten kom denk ik plots terug aan het extra glaasje…Ik heb niks gevraagd…was mijn oog dan slechter dan ervoor?...De sterkte blijft nu toch al een 5-tal jaar (na mijn cataractoperatie) gelijk en ik had er eigenlijk niet meer bij stilgestaan dat het nog zou veranderen. Het gezichtsveld is iets anders maar de sterkte?... Ik weet dat ieder bezoek een momentopname is maar toch…toch ben ik ermee bezig. In de wagen sluit ik mijn oog en hou het rustig.

Thuis vertel ik het aan mijn man die bijna niet kan geloven dat ik niks vroeg…’ik was een beetje uit mijn lood geslagen door de nieuwe kleine opmeetkamer die me aan een minder aangename periode in mijn leven herinnerde’, zeg ik. We gaan gewoon afwachten wat het de volgende keer zegt en wil dan zeker ook de opmerking maken i.v.m. de leesmuur op korte afstand. Misschien moeten we gewoon de twee mogelijkheden eens testen. Ik vraag me af of er nog mensen zijn die dit verschil merken?




De groep ‘oogverening hoge myopie’ doet het ondertussen heel goed. We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om zich toe te voegen. Ook langs deze weg wil ik er nog even de aandacht op vestigen dat er in de groep ondertussen heel wat mensen zijn met een extreem hoge myopie met daaruit voortvloeiend heel wat extra oogziekten en dat dit voor mensen, die er nog een heel stuk afstaan, soms wel heel confronterend kan zijn. Er wordt nu eenmaal van ‘hoge myopie’ gesproken vanaf -6D maar het is een groot verschil als je op -6D zit of -15D of -20D of zelfs meer (hoe langer het oog wordt hoe meer kans op extra problemen o.a. door het uitrekken van het netvlies).

Het is vooral de bedoeling mensen hun verhaal te laten vertellen en steun en herkenning te vinden maar eveneens om mensen te beschermen zodat ze zich geen onnodige zorgen maken.
Vooral bij ouders van kinderen met een myopie is dat niet altijd makkelijk. Een kind met een hoge myopie van bv.-6D  op 2 jarige leeftijd is niet te vergelijken met een kind met een hoge myopie van -6D op zijn 18de. Het oog van het kind van 2 moet nog een heel stuk groeien en loopt dan ook een veel groter risico dan iemand van 18 waar het oog bijna volgroeid is. Neem zeker ook een kijkje op de site : www.hogemyopie.nl of www.myopie.nl voor mensen met kinderen die een lichte vorm van myopie vertonen.

Het is de bedoeling om mensen te informeren maar niet om onnodig angsten op te wekken. Dus bij twijfels : laat je informeren, hier, op de site, én zeker bij je oogarts of optometrist.

Ik denk ook aan de 20-20-2 regel. (20 minuten schermtijd-20 seconden ver kijken-2 uur buiten zijn, zie ook volgende link)
Deze regel werd bedacht door Dr. Klaver om kinderen leren om te gaan met schermkijken en de nodige rust te nemen. Toen er plots een verhaal opdook van een optometrist die er zo hard op hamerde dat het kind die regel moest toepassen of dat het volledig fout ging gaan, hield ik toch mijn hart vast. Een kind moet zich relax voelen bij het bezoek aan een optometrist en zeker geen angst worden ingeboezemd. Het is nu eenmaal een andere tijd dan 40 jaar geleden, de schermen zijn er en je kan een kind niet volledig isoleren. Probeer, als ouder, vooral zelf een gulden middenweg te vinden maar op een manier dat het kind er zich goed bij voelt. Dit is alvast mijn persoonlijke visie.






Mijn facebookpagina : hogemyopie

De besloten groep : oogvereniging hoge myopie.


Website : www.hogemyopie.nl



dinsdag 18 juni 2019

83. Negen volledig aangepaste activiteiten voor mensen met een beperking op begeleide Gentse Feesten 20/7 – 28/7.


In onze groep ‘oogvereniging hoge myopie’ zitten, ondanks hun beperking, heel wat creatieve mensen. Mensen die op zoek zijn naar oplossingen om het dagelijkse leven wat makkelijker te maken. Dat het niet alleen het dagelijkse leven moet zijn maar eveneens festiviteiten wat aanpassingen kunnen gebruiken laat Britt me weten met een mooi project op de Gentse Feesten.

Britt mocht mee bepalen welke activiteiten in aanmerking kwamen. De Gentse Feesten vinden plaats van 20 juli tot 28 juli. Personen met een beperking kunnen er dagelijks een beroep doen op een assistent om hen te begeleiden naar de Feestenzone vanaf een openbaar vervoersplaats zoals bv een station of bushalte in Gent. Men kan, samen met een assistent, een rondleiding met een gids maken, een typisch Gents gebouw bezoeken, een terrasje of rondvaart meepikken, of eender welke Gentse Feestenactiviteit bijwonen.

Hieronder een volledig overzicht van het aangepaste programma.  Iedereen van harte welkom!


Activiteiten met toegankelijkheidsaanpassingen voor mensen met een beperking:

Voor mensen met een beperking zijn er vanuit de stad 9 specifieke activiteiten voorzien met een aantal toegankelijkheidsaanpassingen. Deze ondersteuning is telkens per activiteit aangeduid met één van onderstaande pictogrammen.





rolstoeltoegankelijk



Audiodescriptie


(mobiele) Ringleiding

 
Tolken Vlaamse Gebarentaal


Aangepaste inleidingen zowel voor mensen met een visuele beperking zoals stemherkenning van de acteurs als bv een voeltoer op het podium. Voor mensen met een verstandelijke beperking vertellen we in grote lijnen wat er gaat gebeuren op het podium en geven we extra achtergrond.  


Personen met een beperking kunnen tijdens de Gentse Feesten dagelijks een beroep doen op een assistent om hen te begeleiden naar de Feestenzone vanaf een openbaar vervoersplaats zoals bv een station of bushalte in Gent. Men kan, samen met een assistent, een rondleiding met een gids maken, een typisch Gents gebouw bezoeken, een terrasje of rondvaart meepikken, of eender welke Gentse Feestenactiviteit bijwonen. Dienst Welzijn en Gelijke Kansen werkt hiervoor opnieuw samen met Inter (het vroegere vzw Intro). De assistentie kan van 14u00 tot 23u00 en uiteraard ook voor onderstaande 9 activiteiten. Afwijkingen van deze uren kunnen enkel in overleg met de assistent en zijn vooraf aan te vragen. Je vraagt de assistentie aan ten minste 5 werkdagen voor de geplande activiteit. Je kan dit rechtstreeks doen via 0471 31 42 83 gentsefeesten@inter.vlaanderen.

Hulphonden toegelaten (deze zijn juridisch steeds toegelaten)



In de Gentse feestenbrochure zijn onderstaande activiteiten enkel aangeduid met de pictogrammen tolken VGT en rolstoeltoegankelijkheid.

Noden vermelden VOORAF: Vermeld bij de inschrijvingen zeker welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres. Sommige aanpassingen vragen immers heel wat voorbereiding.

Het noodnummer specifiek voor deze activiteiten tijdens de Gentse feesten is 0476/963 403 – u kan ook een sms sturen.

1/ Zaterdag 20 juli van 16u00 tot 18u30: Op zoek naar eetbare en medicinale planten in de Gentbrugse Meersen

Een wandeltocht van 2 tot 2,5 uur met een gids, die de Gentbrugse Meersen kent als haar broekzak. Ze zal jullie inwijden in de verschillende functies van de Gentbrugse Meersen en je gaat op zoek naar wilde eetbare planten die ook medicinaal te gebruiken zijn.
Wanneer: zat. 20 juli van 16u00 tot 18u30
Waar: afspraakplaats Café Boer Janssens, Boer Janssenstraat, 9050 Gentbrugge
Inschrijven/reserveren: inschrijven kan tot uiterlijk 15 juli  toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69 bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres. Merk op dat deze wandeling zeer snel volzet zal zijn.
Toegankelijkheid Rolstoeltoegankelijk maar het blijft een natuurgebied met niet overal verharde paden;mobiele ringleiding, tolk VGT en  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken).  
Prijs: 8€/p Je ontvangt een betaaluitnodiging na de reservering

2/ Zondag 21 juli vanaf 14u30 tot 16u30: muzikaal optreden van Levien, Roel Van Bambost & Mathieu Engels

Roel is zo’n beetje een vaste waarde op het Luisterplein. Deze namiddag brengt hij met twee Vlaamse topzangers eigen werk. Matthieu kennen we allemaal als de jonge blonde God van het meerstemmige duo ‘Matthieu en Guillaume”, Levien is dan weer de Vlaamse Tom Waits. Naast eigen nummers zullen zij ook samen kleinkunstnummers van eigen bodem brengen.

Waar: Laurentplein 9000 Gent.

Wanneer: zo 21 juli van 14u30 optreden van 2x45minuten met een pauze van ongeveer 20 minuten.
Inschrijven/reserveren: geen inschrijvingen nodig maar voor de ondersteuning weten we graag wat je nodig hebt - zeker de tolk VGT vragen we ruim vooraf aan. toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt
alsook je naam, telefoon en mailadres.
Toegankelijkheid rolstoelpodium, op het openbaar domein,  Mobiele ringleidingen, tolk VGT, tekst vooraf op te vragen en  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken).  
Prijs: gratis



3/ Maandag 22 juli 10u00 tot 12u00: Wandeling Citadelpark:

Een rondleiding in het grootste park van Gent met heel wat merkwaardige bomen en struiken. Een vleugje cultuur is nooit ver weg! Gidsen: Kistel Keppens, Lydie Faseur
Waar en afspraakplaats: ingang SMAK Jan Hoetplein Gent
Wanneer: ma. 22 juli van 10u00 tot 12u00
Inschrijven/reserveren tot 5 werkdagen vooraf voor personen met beperking: toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres.
Toegankelijkheid rolstoeltoegankelijk Mobiele ringleidingen, tolk VGT, tekst vooraf op te vragen en  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken).  
Prijs: gratis

4/ Dinsdag 23 juli 14u00 tot 15u00: workshop Circusplaneet vanaf 5 jaar in samenwerking met MiraMiro

Met trots presenteren Circusplaneet en Het Kabinet een nieuw workshopconcept. Met eigen wetten van de markt en een unieke munteenheid stellen ze de maakbare maatschappij in vraag. Kom binnen in een wereld waarin elk uitzonderlijk talent georkestreerd wordt.
Waar: MiraMiro Coyendanspark, 9000 Gent
Wanneer: di 23 juli tussen 14u00 tot 15u00 (de tolk is enkel voorzien tussen 14u00 en 15u00)
Reserveringen geen inschrijvingen nodig maar voor de ondersteuning weten we graag wat je nodig hebt - zeker de tolk VGT vragen we ruim vooraf aan. toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69 bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres.
Prijs: gratis, er zijn geen extra vaardigheden nodig.
Toegankelijkheidrolstoeltoegankelijk,audiobeschrijving via extra assistent o.a. voor het beschrijven van de mogelijke oefeningen,  (mobiele) ringleiding, tolk VGT,  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken) 



5/ Woensdag 24 juli 15u00- 15u45: kindertheater: De koning zonder schoenen 3+


Er was eens…Een koning. Een koning met een gouden kroon. Op een gouden troon. Met een gouden mantel. Hij had wel 100 paarden. Hij had ook 1000 knechten. En zelfs 1000 X 1000 vrienden. De koning had alles om blij te zijn. En toch was hij verdrietig… Een voorstelling over verdriet, hoop en geluk. Over geven en krijgen en dat rijkdom veel meer is dan rijk zijn.

Waar: Theater Minnemeers in Minnemeers 8 Gent
Wanneer: wo 15u - 15u45
Inschrijven/Reserveren toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres. Merk op dat deze voorstelling zeer snel volzet zal zijn.
Toegankelijkheid:rolstoelplaatsen, audiobeschrijving, (mobiele) ringleiding, tolk VGT,  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken),  aangepaste inleiding  we onderzoeken de mogelijkheid tot boventiteling
Prijs: 13€/p (9€ voor kinderen en personen met beperking) Je ontvangt een betaaluitnodiging na de reservering

6/ Donderdag 25 juli 14u30 tot 17u30: Theater: Wij zijn weere van corvee!'Kloaver Viere, variété-aanbod

Onze Gentsefeestenrevue 2019, met heel veel Gentse humor en muziek. Een gloednieuwe show, waarin we op een plezante manier kijken naar mensen die wel of niet moeten werken,mensen die wel of niet de job van hun dromen mogen uitoefenen, werkmensen, bazen, stagiairs, …kortom, een programma rond de meest uiteenlopende beroepen. En niet alleen de kloaverkes zijn van corvee, ook Marco’s Orkesten gastzangeres Peggy V zijn van de partij.
Waar: in de refter van Het Spectrum Gent (de vroegere VIP school), Martelaarslaan 13 te Gent, 14u30-17u30
Tijdens de pauze trakteert het gezelschap alle bezoekers op een gratis kopje koffie met een stukje cake
Inschrijven/Reserveren tot 5 werkdagen vooraf voor personen met beperking: toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt.
Noodnummer voor die namiddag: Donald 0476 02 55 63.
Toegankelijkheid::rolstoeltoegankelijke locatie, 16 beschikbare aansluitingen voor audiobeschrijving (mits meebrengen van eigen koptelefoon of oortjes),  ringleiding, tolk VGT mits aanvraag, assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken),  aangepaste inleiding met een ontmoetingsmoment vanaf 13.45 u. De voeltoer op het podium voor de blinde bezoekers start om 14:00; vooraf op te vragen teksten (mits vooraf aangevraagd). 

Prijs: €12 (€6 voor kinderen tot 12 jaar, 9€ voor mensen met een beperking alsook voor 1 begeleider) mensen met een Uitpas regio Gent kunnen bij Kloaver Viere ook de korting krijgen op het normale tarief. Bedrag te storten op het nummer BE27 0682 3701 4473 met vermelding van naam en datum of ter plaatse te betalen

7/ Vrijdag 26 juli 10u30 tot 12u30: Van Vlees en Bloed, van vleeshuis tot slachthuis een beleveniswandeling

Deze boeiende beleveniswandeling, met een gids die in de huid van de vroegere slagers kruipt, zal niemand onberoerd laten.
Waar: de wandeling start aan het Groot Vleeshuis, ingang Groentenmarkt
Wanneer: van 10u30 tot 12u30
Inschrijven/reserveren: inschrijven kan tot uiterlijk 15 juli toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres. Merk op dat deze wandeling zeer snel volzet is.
Toegankelijkheid minder comfortabel op de kasseien van de binnenstad,  Mobiele ringleidingen,  tolk VGT, tekst vooraf op te vragen en assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken).  
Prijs: 8 €/p Je ontvangt een betaaluitnodiging na de reservering



7 bis: Vrijdag 26 juli stiltewandeling in de namiddag bij wijze van proef.

We bereiden dit samen met een vrijwilliger van het Blinkhuis (https://www.blinkout.be/samen-werken-in-het-blinkhuis/) nog voor. Mensen die interesse hebben kunnen dit laten weten tot uiterlijk 15 juli toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69  bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de interesse welke noden je hebt alsook je naam, telefoon en mailadres.
Merk op dat deze ‘kleinschalige’ wandeling een rustige en stiltebeleving zal zijn om jezelf terug op te laden, te genieten van schoonheid, te herbronnen en…. De wandeling gaat door in de stadskern waar nog verborgen stilteplekjes zijn. Het aantal plaatsen is beperkt tot max 12 deelnemers.
Prijs: gratis
We laten je tijdig de verdere afspraken weten.
Toegankelijkheid niet alle te bezoeken locaties zullen rolstoeltoegankelijk zijn. Mobiele ringleidingen, tolk VGT, tekst vooraf op te vragen en assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken).  





8/ Zaterdag 27 juli 10u30 tot 12u00: Boottocht

Vernieuwde rondvaart met North Sea Port en leer meer over deze nieuwe gefuseerde haven. Ontdek bedrijven zoals Volvo, ArcelorMittal, Euro-Silo en nog veel meer!
Tijdens de rondvaart kan je de haven vanop het water beleven en ontdek je de haven van binnenuit. Je scheept in aan het Bezoekerscentrum North Sea Port. Dit architecturale hoogstandje met zicht op het water vind je aan de Rigakaai, op de grens tussen de stad Gent en het meest zuidelijke punt van North Sea Port. Vervolgens vaar je naar het Noorden van het havengebied tot aan het Kluizendok en passeer je langs dokken (BE) / havens (NL), kaaien, binnenvaartschepen en zeeschepen van over de hele wereld die goederen laden en lossen.
Waar en Startplaats: Bezoekerscentrum North Sea Port, Rigakaai 1, 9000 Gent, opstappen vanaf 10u15
Wanneer: van 10u30 tot 12u00
Inschrijven/reserveren: ten laatste op maandag 9 juli 2018 inschrijven via.toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69 bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres. Merk op dat de rondvaart zeer snel volzet is.
Toegankelijkheidmobiele ringleidingen,  tolk VGT, tekst vooraf op te vragen en  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken) . Het jacht 'Jacob van Artevelde' is moeilijker toegankelijk voor rolstoelgebruikers afhankelijk van het waterpeil. We voorzien hiervoor extra hulp zodat -indien nodig- je een aantal passen kan zetten om het schip over de brug te betreden. Er is geen aangepast toilet. 

Prijs: Gratis

9/ Zondag 28 juli 15u00 tot 16u30: Theater: Zakman

In het centrum van Gent, heeft in een bushokje een clochard zijn permanente intrek genomen. De reacties gaan van ergernis tot jolijt, tot de dakloze op een dag wordt aangerand en bestolen. Dàt gaat te ver, vinden sommigen. Het moest er wel van komen, zeggen anderen. Een sociale komedie in de traditie van Romain De Coninck over de manier waarop wij allen omgaan met daklozen en armoede in de stad.
Waar: in Minard schouwburg, Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent
Wanneer: van 15u00 tot 16u30
Reservering toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres.
Merk op dat deze voorstelling zeer snel volzet zal zijn.
Toegankelijkheid beperkt aantal rolstoelplaatsen,  audiobeschrijving, ringleiding,  tolk VGT,  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken),  aangepaste inleiding en vooraf op te vragen teksten.  we onderzoeken de mogelijkheid tot boventiteling.



9/ Zondag 28 juli 15u00 tot 16u30: Theater: Zakman

In het centrum van Gent, heeft in een bushokje een clochard zijn permanente intrek genomen. De reacties gaan van ergernis tot jolijt, tot de dakloze op een dag wordt aangerand en bestolen. Dàt gaat te ver, vinden sommigen. Het moest er wel van komen, zeggen anderen. Een sociale komedie in de traditie van Romain De Coninck over de manier waarop wij allen omgaan met daklozen en armoede in de stad.
Waar: in Minard schouwburg, Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent
Wanneer: van 15u00 tot 16u30
Reservering toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres.
Merk op dat deze voorstelling zeer snel volzet zal zijn.
Toegankelijkheid:  beperkt aantal rolstoelplaatsen, audiobeschrijving,  ringleiding,  tolk VGT,  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken),  aangepaste inleiding en vooraf op te vragen teksten.  we onderzoeken de mogelijkheid tot boventiteling.



Veel plezier!



Mijn facebookpagina : hogemyopie

De besloten groep : oogvereniging hoge myopie.


Website : www.hogemyopie.nl (Met dank aan Gerlof voor de mooie vormgeving en inhoud ervan)

Daar vind je eveneens de folder die Gerlof en ik samenstelden om hoge myopie en onze groep meer aandacht te geven. Gelieve deze zo veel mogelijk op te hangen bij oogartsen, optometristen, opticiens, ooginstellingen, ziekenhuizen,...Hartelijk dank daarvoor.