dinsdag 18 juni 2019

83. Negen volledig aangepaste activiteiten voor mensen met een beperking op begeleide Gentse Feesten 20/7 – 28/7.


In onze groep ‘oogvereniging hoge myopie’ zitten, ondanks hun beperking, heel wat creatieve mensen. Mensen die op zoek zijn naar oplossingen om het dagelijkse leven wat makkelijker te maken. Dat het niet alleen het dagelijkse leven moet zijn maar eveneens festiviteiten wat aanpassingen kunnen gebruiken laat Britt me weten met een mooi project op de Gentse Feesten.

Britt mocht mee bepalen welke activiteiten in aanmerking kwamen. De Gentse Feesten vinden plaats van 20 juli tot 28 juli. Personen met een beperking kunnen er dagelijks een beroep doen op een assistent om hen te begeleiden naar de Feestenzone vanaf een openbaar vervoersplaats zoals bv een station of bushalte in Gent. Men kan, samen met een assistent, een rondleiding met een gids maken, een typisch Gents gebouw bezoeken, een terrasje of rondvaart meepikken, of eender welke Gentse Feestenactiviteit bijwonen.

Hieronder een volledig overzicht van het aangepaste programma.  Iedereen van harte welkom!


Activiteiten met toegankelijkheidsaanpassingen voor mensen met een beperking:

Voor mensen met een beperking zijn er vanuit de stad 9 specifieke activiteiten voorzien met een aantal toegankelijkheidsaanpassingen. Deze ondersteuning is telkens per activiteit aangeduid met één van onderstaande pictogrammen.





rolstoeltoegankelijk



Audiodescriptie


(mobiele) Ringleiding

 
Tolken Vlaamse Gebarentaal


Aangepaste inleidingen zowel voor mensen met een visuele beperking zoals stemherkenning van de acteurs als bv een voeltoer op het podium. Voor mensen met een verstandelijke beperking vertellen we in grote lijnen wat er gaat gebeuren op het podium en geven we extra achtergrond.  


Personen met een beperking kunnen tijdens de Gentse Feesten dagelijks een beroep doen op een assistent om hen te begeleiden naar de Feestenzone vanaf een openbaar vervoersplaats zoals bv een station of bushalte in Gent. Men kan, samen met een assistent, een rondleiding met een gids maken, een typisch Gents gebouw bezoeken, een terrasje of rondvaart meepikken, of eender welke Gentse Feestenactiviteit bijwonen. Dienst Welzijn en Gelijke Kansen werkt hiervoor opnieuw samen met Inter (het vroegere vzw Intro). De assistentie kan van 14u00 tot 23u00 en uiteraard ook voor onderstaande 9 activiteiten. Afwijkingen van deze uren kunnen enkel in overleg met de assistent en zijn vooraf aan te vragen. Je vraagt de assistentie aan ten minste 5 werkdagen voor de geplande activiteit. Je kan dit rechtstreeks doen via 0471 31 42 83 gentsefeesten@inter.vlaanderen.

Hulphonden toegelaten (deze zijn juridisch steeds toegelaten)



In de Gentse feestenbrochure zijn onderstaande activiteiten enkel aangeduid met de pictogrammen tolken VGT en rolstoeltoegankelijkheid.

Noden vermelden VOORAF: Vermeld bij de inschrijvingen zeker welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres. Sommige aanpassingen vragen immers heel wat voorbereiding.

Het noodnummer specifiek voor deze activiteiten tijdens de Gentse feesten is 0476/963 403 – u kan ook een sms sturen.

1/ Zaterdag 20 juli van 16u00 tot 18u30: Op zoek naar eetbare en medicinale planten in de Gentbrugse Meersen

Een wandeltocht van 2 tot 2,5 uur met een gids, die de Gentbrugse Meersen kent als haar broekzak. Ze zal jullie inwijden in de verschillende functies van de Gentbrugse Meersen en je gaat op zoek naar wilde eetbare planten die ook medicinaal te gebruiken zijn.
Wanneer: zat. 20 juli van 16u00 tot 18u30
Waar: afspraakplaats Café Boer Janssens, Boer Janssenstraat, 9050 Gentbrugge
Inschrijven/reserveren: inschrijven kan tot uiterlijk 15 juli  toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69 bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres. Merk op dat deze wandeling zeer snel volzet zal zijn.
Toegankelijkheid Rolstoeltoegankelijk maar het blijft een natuurgebied met niet overal verharde paden;mobiele ringleiding, tolk VGT en  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken).  
Prijs: 8€/p Je ontvangt een betaaluitnodiging na de reservering

2/ Zondag 21 juli vanaf 14u30 tot 16u30: muzikaal optreden van Levien, Roel Van Bambost & Mathieu Engels

Roel is zo’n beetje een vaste waarde op het Luisterplein. Deze namiddag brengt hij met twee Vlaamse topzangers eigen werk. Matthieu kennen we allemaal als de jonge blonde God van het meerstemmige duo ‘Matthieu en Guillaume”, Levien is dan weer de Vlaamse Tom Waits. Naast eigen nummers zullen zij ook samen kleinkunstnummers van eigen bodem brengen.

Waar: Laurentplein 9000 Gent.

Wanneer: zo 21 juli van 14u30 optreden van 2x45minuten met een pauze van ongeveer 20 minuten.
Inschrijven/reserveren: geen inschrijvingen nodig maar voor de ondersteuning weten we graag wat je nodig hebt - zeker de tolk VGT vragen we ruim vooraf aan. toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt
alsook je naam, telefoon en mailadres.
Toegankelijkheid rolstoelpodium, op het openbaar domein,  Mobiele ringleidingen, tolk VGT, tekst vooraf op te vragen en  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken).  
Prijs: gratis



3/ Maandag 22 juli 10u00 tot 12u00: Wandeling Citadelpark:

Een rondleiding in het grootste park van Gent met heel wat merkwaardige bomen en struiken. Een vleugje cultuur is nooit ver weg! Gidsen: Kistel Keppens, Lydie Faseur
Waar en afspraakplaats: ingang SMAK Jan Hoetplein Gent
Wanneer: ma. 22 juli van 10u00 tot 12u00
Inschrijven/reserveren tot 5 werkdagen vooraf voor personen met beperking: toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres.
Toegankelijkheid rolstoeltoegankelijk Mobiele ringleidingen, tolk VGT, tekst vooraf op te vragen en  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken).  
Prijs: gratis

4/ Dinsdag 23 juli 14u00 tot 15u00: workshop Circusplaneet vanaf 5 jaar in samenwerking met MiraMiro

Met trots presenteren Circusplaneet en Het Kabinet een nieuw workshopconcept. Met eigen wetten van de markt en een unieke munteenheid stellen ze de maakbare maatschappij in vraag. Kom binnen in een wereld waarin elk uitzonderlijk talent georkestreerd wordt.
Waar: MiraMiro Coyendanspark, 9000 Gent
Wanneer: di 23 juli tussen 14u00 tot 15u00 (de tolk is enkel voorzien tussen 14u00 en 15u00)
Reserveringen geen inschrijvingen nodig maar voor de ondersteuning weten we graag wat je nodig hebt - zeker de tolk VGT vragen we ruim vooraf aan. toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69 bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres.
Prijs: gratis, er zijn geen extra vaardigheden nodig.
Toegankelijkheidrolstoeltoegankelijk,audiobeschrijving via extra assistent o.a. voor het beschrijven van de mogelijke oefeningen,  (mobiele) ringleiding, tolk VGT,  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken) 



5/ Woensdag 24 juli 15u00- 15u45: kindertheater: De koning zonder schoenen 3+


Er was eens…Een koning. Een koning met een gouden kroon. Op een gouden troon. Met een gouden mantel. Hij had wel 100 paarden. Hij had ook 1000 knechten. En zelfs 1000 X 1000 vrienden. De koning had alles om blij te zijn. En toch was hij verdrietig… Een voorstelling over verdriet, hoop en geluk. Over geven en krijgen en dat rijkdom veel meer is dan rijk zijn.

Waar: Theater Minnemeers in Minnemeers 8 Gent
Wanneer: wo 15u - 15u45
Inschrijven/Reserveren toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres. Merk op dat deze voorstelling zeer snel volzet zal zijn.
Toegankelijkheid:rolstoelplaatsen, audiobeschrijving, (mobiele) ringleiding, tolk VGT,  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken),  aangepaste inleiding  we onderzoeken de mogelijkheid tot boventiteling
Prijs: 13€/p (9€ voor kinderen en personen met beperking) Je ontvangt een betaaluitnodiging na de reservering

6/ Donderdag 25 juli 14u30 tot 17u30: Theater: Wij zijn weere van corvee!'Kloaver Viere, variété-aanbod

Onze Gentsefeestenrevue 2019, met heel veel Gentse humor en muziek. Een gloednieuwe show, waarin we op een plezante manier kijken naar mensen die wel of niet moeten werken,mensen die wel of niet de job van hun dromen mogen uitoefenen, werkmensen, bazen, stagiairs, …kortom, een programma rond de meest uiteenlopende beroepen. En niet alleen de kloaverkes zijn van corvee, ook Marco’s Orkesten gastzangeres Peggy V zijn van de partij.
Waar: in de refter van Het Spectrum Gent (de vroegere VIP school), Martelaarslaan 13 te Gent, 14u30-17u30
Tijdens de pauze trakteert het gezelschap alle bezoekers op een gratis kopje koffie met een stukje cake
Inschrijven/Reserveren tot 5 werkdagen vooraf voor personen met beperking: toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt.
Noodnummer voor die namiddag: Donald 0476 02 55 63.
Toegankelijkheid::rolstoeltoegankelijke locatie, 16 beschikbare aansluitingen voor audiobeschrijving (mits meebrengen van eigen koptelefoon of oortjes),  ringleiding, tolk VGT mits aanvraag, assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken),  aangepaste inleiding met een ontmoetingsmoment vanaf 13.45 u. De voeltoer op het podium voor de blinde bezoekers start om 14:00; vooraf op te vragen teksten (mits vooraf aangevraagd). 

Prijs: €12 (€6 voor kinderen tot 12 jaar, 9€ voor mensen met een beperking alsook voor 1 begeleider) mensen met een Uitpas regio Gent kunnen bij Kloaver Viere ook de korting krijgen op het normale tarief. Bedrag te storten op het nummer BE27 0682 3701 4473 met vermelding van naam en datum of ter plaatse te betalen

7/ Vrijdag 26 juli 10u30 tot 12u30: Van Vlees en Bloed, van vleeshuis tot slachthuis een beleveniswandeling

Deze boeiende beleveniswandeling, met een gids die in de huid van de vroegere slagers kruipt, zal niemand onberoerd laten.
Waar: de wandeling start aan het Groot Vleeshuis, ingang Groentenmarkt
Wanneer: van 10u30 tot 12u30
Inschrijven/reserveren: inschrijven kan tot uiterlijk 15 juli toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres. Merk op dat deze wandeling zeer snel volzet is.
Toegankelijkheid minder comfortabel op de kasseien van de binnenstad,  Mobiele ringleidingen,  tolk VGT, tekst vooraf op te vragen en assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken).  
Prijs: 8 €/p Je ontvangt een betaaluitnodiging na de reservering



7 bis: Vrijdag 26 juli stiltewandeling in de namiddag bij wijze van proef.

We bereiden dit samen met een vrijwilliger van het Blinkhuis (https://www.blinkout.be/samen-werken-in-het-blinkhuis/) nog voor. Mensen die interesse hebben kunnen dit laten weten tot uiterlijk 15 juli toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69  bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de interesse welke noden je hebt alsook je naam, telefoon en mailadres.
Merk op dat deze ‘kleinschalige’ wandeling een rustige en stiltebeleving zal zijn om jezelf terug op te laden, te genieten van schoonheid, te herbronnen en…. De wandeling gaat door in de stadskern waar nog verborgen stilteplekjes zijn. Het aantal plaatsen is beperkt tot max 12 deelnemers.
Prijs: gratis
We laten je tijdig de verdere afspraken weten.
Toegankelijkheid niet alle te bezoeken locaties zullen rolstoeltoegankelijk zijn. Mobiele ringleidingen, tolk VGT, tekst vooraf op te vragen en assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken).  





8/ Zaterdag 27 juli 10u30 tot 12u00: Boottocht

Vernieuwde rondvaart met North Sea Port en leer meer over deze nieuwe gefuseerde haven. Ontdek bedrijven zoals Volvo, ArcelorMittal, Euro-Silo en nog veel meer!
Tijdens de rondvaart kan je de haven vanop het water beleven en ontdek je de haven van binnenuit. Je scheept in aan het Bezoekerscentrum North Sea Port. Dit architecturale hoogstandje met zicht op het water vind je aan de Rigakaai, op de grens tussen de stad Gent en het meest zuidelijke punt van North Sea Port. Vervolgens vaar je naar het Noorden van het havengebied tot aan het Kluizendok en passeer je langs dokken (BE) / havens (NL), kaaien, binnenvaartschepen en zeeschepen van over de hele wereld die goederen laden en lossen.
Waar en Startplaats: Bezoekerscentrum North Sea Port, Rigakaai 1, 9000 Gent, opstappen vanaf 10u15
Wanneer: van 10u30 tot 12u00
Inschrijven/reserveren: ten laatste op maandag 9 juli 2018 inschrijven via.toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69 bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres. Merk op dat de rondvaart zeer snel volzet is.
Toegankelijkheidmobiele ringleidingen,  tolk VGT, tekst vooraf op te vragen en  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken) . Het jacht 'Jacob van Artevelde' is moeilijker toegankelijk voor rolstoelgebruikers afhankelijk van het waterpeil. We voorzien hiervoor extra hulp zodat -indien nodig- je een aantal passen kan zetten om het schip over de brug te betreden. Er is geen aangepast toilet. 

Prijs: Gratis

9/ Zondag 28 juli 15u00 tot 16u30: Theater: Zakman

In het centrum van Gent, heeft in een bushokje een clochard zijn permanente intrek genomen. De reacties gaan van ergernis tot jolijt, tot de dakloze op een dag wordt aangerand en bestolen. Dàt gaat te ver, vinden sommigen. Het moest er wel van komen, zeggen anderen. Een sociale komedie in de traditie van Romain De Coninck over de manier waarop wij allen omgaan met daklozen en armoede in de stad.
Waar: in Minard schouwburg, Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent
Wanneer: van 15u00 tot 16u30
Reservering toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres.
Merk op dat deze voorstelling zeer snel volzet zal zijn.
Toegankelijkheid beperkt aantal rolstoelplaatsen,  audiobeschrijving, ringleiding,  tolk VGT,  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken),  aangepaste inleiding en vooraf op te vragen teksten.  we onderzoeken de mogelijkheid tot boventiteling.



9/ Zondag 28 juli 15u00 tot 16u30: Theater: Zakman

In het centrum van Gent, heeft in een bushokje een clochard zijn permanente intrek genomen. De reacties gaan van ergernis tot jolijt, tot de dakloze op een dag wordt aangerand en bestolen. Dàt gaat te ver, vinden sommigen. Het moest er wel van komen, zeggen anderen. Een sociale komedie in de traditie van Romain De Coninck over de manier waarop wij allen omgaan met daklozen en armoede in de stad.
Waar: in Minard schouwburg, Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent
Wanneer: van 15u00 tot 16u30
Reservering toegankelijkheid@stad.gent; 09/267 03 69
bezoekadres: Ac Portus 3de verdieping - Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. Vermeld bij de inschrijvingen welke toegankelijkheidsaanpassingen je nodig hebt alsook je naam, telefoon en mailadres.
Merk op dat deze voorstelling zeer snel volzet zal zijn.
Toegankelijkheid:  beperkt aantal rolstoelplaatsen, audiobeschrijving,  ringleiding,  tolk VGT,  assistentie ook van en naar station of openbaar vervoershalte (mits vooraf af te spreken),  aangepaste inleiding en vooraf op te vragen teksten.  we onderzoeken de mogelijkheid tot boventiteling.



Veel plezier!



Mijn facebookpagina : hogemyopie

De besloten groep : oogvereniging hoge myopie.


Website : www.hogemyopie.nl (Met dank aan Gerlof voor de mooie vormgeving en inhoud ervan)

Daar vind je eveneens de folder die Gerlof en ik samenstelden om hoge myopie en onze groep meer aandacht te geven. Gelieve deze zo veel mogelijk op te hangen bij oogartsen, optometristen, opticiens, ooginstellingen, ziekenhuizen,...Hartelijk dank daarvoor. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten