maandag 3 juli 2017

42. Zelfrijdende auto's : een vloek of een zegen?Innovatie, het fascineert de mens mateloos en toch is er altijd die enorme angst om het onbekende. Loslaten, letterlijk in dit geval, is tegen de natuur van de mensheid. De controle overlaten aan machines lukt enkel in science fiction. Maar misschien is die science fiction toch wel dichterbij dan we denken.


Onderstaand artikel prijst de kwaliteit van een zelfrijdende wagen,  geeft wel aan dat hij niet stopt voor kangeroes maar ook daar een oplossing voor zoekt. Naar mijn weten komen zo goed als enkel in Australië kangeroes de weg op gehuppeld en is dit in heel wat andere werelddelen niet echt het geval. Toch volgt een hele resem aan negatieve commentaar op het artikel.

Mensen die, zonder enige voorkennis van het voertuig, het ding volledig de grond inboren. De immer negativist die op alles antwoord dat het niet voor de ‘gewone werkman’ zal zijn. Ik verdenk deze mensen ervan dat ze dit zinnetje standaard in hun pc of iPhone installeren en enkel op ‘plaatsen’ moeten drukken bij elk artikel dat verschijnt. De doemdenkers die aangeven dat er chaos zal uitbreken, ongevallen creëren, gepassioneerde chauffeurs die het stuur afgeven al zeker niet zien zitten,…


Als we bekijken hoeveel ongevallen en files er momenteel op onze wegen gebeuren weet iedereen dat het zo niet verder kan. De vele files zijn dikwijls zelfs niet het gevolg van de massa aan auto’s maar ontstaan vooral door het rijgedrag van de mensen. Op een juiste manier invoegen, ritsen, juiste snelheid aanhouden, juiste inschatting maken,  mensen die op het derde rijvak plots beseffen dat ze toch die afslag moeten halen die zich al een paar meter verderop bevindt, bumperklevers, door vermoeidheid van de weg geraken, agressiviteit in het verkeer door ondoordachte manoeuvres, richtingaanwijzers die niet worden gebruikt of juist nog 10 minuten doorgaan met knipperen, vrachtwagenchauffeurs die de vrachtwagen voor hen even willen inhalen om eens van een ander uitzicht te genieten dan de achterkant van hun voorligger,…de lijst is eindeloos. Maar toch zou de zelfrijdende wagen het slechter doen. Eerlijk gezegd zou hij al heel hard zijn best moeten doen om het nog slechter te doen.


De auto onderging in de loop der jaren al heel wat verbeteringen. Waar is de tijd dat je met heel je lichaam aan het stuur moest hangen om de wagen in een gigantisch grote boog, en na nog eens extra corrigeren, de weg op te draaien. Terwijl je nu met één vinger het hele ding in een kleine cirkel laat rondfladderen. Airbags, iedere wagen bezit er wel een paar, ook dat was jaren geleden ondenkbaar en onbetaalbaar. Cruisecontrole, ook deze snuf zit zo goed als standaard op iedere vierwieler, met één klikje begrens je je snelheid en ga zo maar verder. Momenteel zijn nog heel wat snufjes in omloop die nog niet echt tot iedere standaarduitrusting behoren maar ook die komen met de tijd wel.

Zoals ik ook al in vorige pagina’s aangaf, ben ik een superfan van de zelfrijdende wagen. Niet alleen zou het heel wat mensen de mogelijkheid geven om zich zelfstandig in het verkeer te begeven maar ik ben er ook van overtuigd dat onze wegen er heel wat veiliger zouden op worden. De GPS instellen en het voertuig doet de rest. Rustig de snelheid aanhouden die nodig is zou heel wat minder files veroorzaken. Geen afleiding meer (de wagen is steeds alert), een richtingaanwijzer (of signaal) op het moment dat het nodig is, tijdig voorsorteren, tijdig en rustig remmen, minder agressiviteit doordat roekeloos rijgedrag niet meer kan,…


Geen verkeersborden meer alles gaat via GPS (satelliet), geen verkeerslichten meer, straatlampen kunnen met meer dan de helft gereduceerd worden,…denk aan de kostenbesparing daarvan.
Natuurlijk zal ook hier een daar een bug in de software optreden en is er kans op hacken van je besturingssysteem. Maar ook daar wordt wel een mouw aan gepast.

Miljoenen mensen stappen dagelijks op een vliegtuig. Dat gigantische gedrocht dat honderden of zelfs duizenden kilometers (op een hoogte van een 7 à 13km boven het aardoppervlak) aflegt, opstijgt én landt én dat allemaal op automatische piloot. Niemand die daar een probleem over maakt. Echt heel occasioneel komt er wel eens eentje vroeger dan gepland naar beneden maar in de meeste gevallen is dit dan nog het gevolg van een menselijke fout of slecht onderhoud.


Denk ook aan de andere voordelen. Mensen moeten niet alleen minder vroeg het bed uit omdat alles vlotter gaat maar ook de inrichting van de wagen kan er heel anders gaan uitzien. De dames die zich momenteel opmaken voor het kleine uitklapbare spiegeltje, of GSM’s die nog steeds talrijk worden gebruikt tijdens het autorijden, iets eten,…dit alles kan dan plots zonder een gevaar voor de medemens te betekenen.


Misschien komt het wel zover dat mensen gewoon in pyjama naar het werk kunnen en zich rustig in de wagen kunnen voorbereiden op hun drukke dag. Nog een druk op de Senseo-knop, een lekker ontbijt erbij en we reden nog nooit zo relax! 
Positief de toekomst benaderen maakt die zoveel spannender!

Betreffend artikel :


Mijn facebookpagina : Hoge Myopie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten