vrijdag 8 december 2017

52.Handige Tips voor blinden en slechtzienden (deel 2, deel 1 vind je hier op pagina 47)

Zowel Visio als Low Vision  en andere instellingen voorzien slechtziende en blinde mensen van handige tips maar volgende tips kan ik uit eigen ervaring meegeven. Verdere tips zijn zeker welkom.

 20. De tijd van het jaar. De kerstboom opzetten. Een hele klus als alles er wazig uitziet. De lampjes kan je best door iemand anders laten hangen maar toch lukt het om de rest te doen. Zo ga je te werk : Sorteer de ballen (of laat ze sorteren) neem een soort en probeer zo egaal mogelijk te verdelen over de boom. Met één hand voel je waar het takje zit met de ander neem je de bal vast en hang hem vast. Zo ga je telkens weer te werkt tot de hele kerstboom volhangt. Het geeft een heel goed gevoel wanneer alle ballen in de kerstboom hangen. Nog een extra tip : gebruik kerstballen die uit kunststof zijn gemaakt dit om een kerstballenkerkhof te voorkomen.


21. De kans dat je je glazen omver kegelt is kleiner wanneer je gekleurde aankoopt.
22. Je doet er eveneens goed aan alles ver genoeg van de kast- of tafelrand te zetten.
23. Het vinden van de muis op het scherm is ook niet altijd makkelijk. Je kan het pijltje volledig zwart en extra groot instellen in Windows zodat je niet steeds heel je scherm moet afzoeken. De muis daarbij bewegen verhoogt de kans dat je ze vlugger aantreft! Ook op 'control' drukken geeft een indicatie waar de cursor zich bevindt.
24. Bij  kledij is niet altijd duidelijk wat de voor en achterkant is. Voel waar het etiket hangt, normaal gezien is dat de achterkant.
25. Voor het vullen van de vaatwas kan je best eerst met je vrije hand voelen waar het vorige bord juist staat zodat je het nieuwe bord er niet tegenaan klettert. Ook bij de glazen is dit een goed idee.
Zet potten ver genoeg van de rand als je wil vermijden dat je met je voeten in een berg suiker of gist terecht komt.
26. Vraag aan je huisgenoten om je te verwittigen wanneer ze je willen ‘helpen’ een voorbeeldje : een pizzadoos nemen om pizza in de oven te stoppen en dan beseffen dat iemand de pizza al voor je uithaalde, bovenop de doos legde waardoor je nu met je vingers tussen de kaas en de tomatensaus zit en het niet gewoon een afbeelding was.
27. Of : Plastiekdoos openen, vergeten dat je die al had geopend en nu met je vingers in de inhoud van de doos zit, sauzen zijn toppers en vooral lekker!


28. Nagels knippen : Zowel vinger- als teennagels kan je ‘op gevoel’ knippen. Ik stel voor om dit enkel bij jezelf te doen (zoals jullie weten spreek ik uit ervaring) aangezien jij zelf voelt of je net dat stukje teveel mee hebt. De eerste keer ben je dan ook beter heel voorzichtig, zorg voor begeleiding of hou gewoon de pleisters al bij de hand. Neem de nagelknipper in de hand en schuif hem over de teennagel tot tegen de huid, voel ondertussen met de andere hand, ga een beetje terug en knip. (Wanneer je geen pijn waarneemt of iets warms voelt vloeien ben je goed bezig.) Herhaal dit het aantal keer dat nodig is telkens de knipper verplaatsend. Voel of je geen scherpe kantjes meer hebt en klaar is kees! Je kan er nog even met een vijltje overgaan.
Voor vingernagels van dames is het wel een beetje anders wanneer je met een toch wat vrouwelijk uitziende hand wil rondlopen. Je knipt dan eerst evenwijdig t.o.v. de nagelriem voel de lengte die je wil behouden en knip. Knip dan zowel rechts als links schuin van de nagel. Rond de twee hoekjes die daardoor ontstaan nog even af met een extra knipje. Met de tijd en ervaring lukt ook dit aardig. Het zal misschien niet hetzelfde resultaat zijn als bij een mani- of pedicure maar het eigenlijke doel is wel bereikt.29. Probeer te onthouden wanneer meubels worden bijgezet. Bv. wanneer een extra slaapzetel op de kamer van je zoon wordt geïnstalleerd. Het ophalen van de rolluiken wordt algauw een pijnlijke zaak wanneer het extra kunstlicht niet voldoende verlichting geeft bij het binnentreden van de donkere kamer en je met een ferme dreun tegen de zetel aanloopt. De blauwe plek geneest wel weer maar je hebt zo alweer een litteken met een verhaal erachter. Op de duur wordt het wel moeilijk om aan de vele littekens het juiste verhaal te koppelen.

30. Bij een flesje parfum kan je voelen waar het spuitgaatje zich juist bevindt en dan in de juiste richting houden zodat bij het verstuiven het parfum terechtkomt waar het hoort terecht te komen en zich niet heel de kamer door verspreidt.

31. Discipline : dit was echt wel een tip die ik van iemand anders verwachtte, dan zou besluiten dat het echt wel een goeie was en ik die beter ook zou opvolgen. Maar aangezien niemand anders die geeft zal ik het zelf maar doen en me er zelf ook proberen aan te houden.
We kochten een paar maand geleden een stel witte telefoons i.p.v. de gebruikelijke zwarte omdat de witte makkelijker te vinden zouden zijn. Aangezien het nu lijkt dat ik ze meer op het witte tafellaken leg heeft dit natuurlijk niet echt effect en loop ik nog steeds met gespitste oren om het rinkelende ding op te sporen. Moest ik nu iedere keer de telefoon consequent op een vaste plaats leggen zou dit heel wat rinkels besparen. Dus bij deze : volg je eigen tip op!

32. Nogmaals, want het bespaart je heel wat opruimwerk : Wees geconcentreerd, of voel nog eens extra, wanneer je wat resten van het middagmaal in een plastic bewaardoos wil doen. De inhoud van het deksel is namelijk veel kleiner dan die van de eigenlijke pot eronder. Het is dus echt wel beter om dat eerst te verwijderen.  Nog een betere tip is om bewaardozen te gebruiken die worden afgesloten met een gekleurd deksel, dit helpt echt om dit euvel te voorkomen.

33. Lees altijd de bijsluiter van de medicatie die je moet gebruiken. Iedere bijsluiter is te vinden op het net. Met control + kan je het lettertype vergroten, met control – verkleinen.
34. Wanneer je iets moet spoelen in de spoelbak kan je beter een vergiet gebruiken. Als dit niet tot de opties behoort ga je best nog eens met je handen de hele bak rond zodat er bv. geen mosselen een eenzame dood hoeven te sterven…

35. Braillelezen :  Het helpt ook wanneer je start met 'lezen' om je handen te wassen en nadien goed af te drogen daardoor wordt de gevoeligheid in je vingertoppen extra versterkt.

Ik zet er ook even de tips i.v.m. de gewrichtspijnen bij. Ik kan me voorstellen dat ik niet alleen ben met dit probleem en deze helpen effectief dus deel ik ze graag nog eens.


Tip : Gewrichtspijnen : Probeer je gewrichten niet te overstrekken. Bij hyperlaxiteit buigen de gewrichten verder door dan normaal. Daardoor worden ze constant overbelast wanneer je dit niet vermijdt, is wat aanvoelt als ‘volledig gestrekt’ er eigenlijk over.
Probeer zo weinig mogelijk te wringen of knijpen. Potten openen met een hulptang die je op het deksel zet of nog beter iemand die in de buurt is de pot in zijn handen stoppen en vragen of die hem even wil openen.


  
Bij een ontmoeting kan je beter een kus geven dan een hand, dit bespaart je nadien een pijnlijke hand.
Bij het slapengaan kan je best met alle ledematen knieën, heupen, vingers,…gebogen liggen. (dit voorkomt dat je je gewrichten belast met het overstretchen gedurende de hele nacht)
Wanneer je iets opneemt doe je dat beter met twee handen. Geen zware dingen tillen. Boodschappentasjes neem je best onderaan met je andere hand zodat je extra steun geeft. 
Loop niet op blote voeten of dunne kousen op een koude ondergrond.
Vermijd koud water of koude op zich. Nadien vlug onder een warmwaterkraan brengt ook verlichting. Zwemmen in warm water is heilzaam, vermijd koud als je nadien niet als een houten hark wil rondlopen en vooral om je dagenlange pijn te besparen. Zwem niet te lang en warm nadien terug goed op. Dit alles in combinatie met kurkuma tabletten (eerst overleggen met arts), kersenpittenkussen en IR-sauna kom je al een heel eind verder.


Mijn facebookpagina : hogemyopie

SAMENKOMST HOGE MYOPIE :
Een gezellige babbel met een lotgenote? Een verhaal vertellen dat degene die voor je zit echt begrijpt? Ervaringen delen? Dit is iets wat velen willen maar aangezien we niet zo talrijk zijn met een hoge myopie (bijziendheid) lukt dit zelden of nooit. Daarom wou ik een bijeenkomst organiseren om dit mogelijk te maken. Deze zal doorgaan op 16/02/2018 in de gebouwen van Visio Breda ( Heerbaan 14-40,Breda) van 12-17u. Ook partners zijn meer dan welkom. Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar advhogemyopie@telenet.be. Het wordt alvast een ‘internationale’ bijeenkomst want zowel België als Nederland is vertegenwoordigd. Mijn verhaal vind je op www.hogemyopie.blogspot.be (vanaf 1.Voorwoord), het zou leuk zijn nog extra verhalen te vinden bij lotgenoten. Tot dan? Je vindt me ook terug op mijn facebookpagina : HogeMyopie 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten